Göm gamla

Tack för denna vårsäsong!

Snart presenterar vi här höstens konserter...

Vissa, men inte alla, av de konserter som vi har direktsänt under våren 2021 finns fortfarande att se på vår Facebook-sida.

26 feb
Trio Rop
20:00
Strömmad konsert

Trio Rop är ett möte.

Tre unika röster möts i ett rum där tiden står still. Genom samklang, dissonans, svängiga polskor och finstämd textläsning tar de publiken till en plats med motljus och vackra skuggningar. Gammal folktradition som berättar om urtida sägner får nytt liv i mötet med Trio Rops nyskrivna material. Med kraft och lekfullhet, viskningar och rop skapar de tillsammans ett unikt ljudlandskap med täta klanger där berättandet får stå i centrum.

2:a april 2019 släppte Trio Rop sin debut-EP “Hon kisar mot mig” och kommer denna vinter spela in sin första fullängdsskiva.

5 mar
Grit Quartet
20:00
Strömmad konsert

Välkommna på fredagskonsert!
Denna kväll sänder vi live från inget mindre än Sockerbruket Arena. Vi tackar Nikolas Gialtrinos för denna möjlighet!

Grit Quartet består av Jonathan Larsson (dragspel), Guro Kvifte Nesheim (hardanger d’more), Oskar Reuter (nyckelharpa) och Anna Larsson (gitarr, sång).

Oskar och Jonathan har flera gånger blivit hyllade för sina begåvade sätt att skriva ny musik. Efter att Anna och Guro medverkat på Oskar & Jonathans duoskiva, Panna mot Panna som släpptes under våren 2019 valde de att fortsätta som kvartett och Grit Quartet var bildat.

Även om bandet är helt nystartat har man tidigare kunnat höra medlemmarna i andra konstellationer såsom Goodland trio, Kongero, GKN5, Västanå teater, Kultiration med flera.

Citat ur Lira våren 2019: "Tillsammans med en rad utsökt talangfulla gästmusiker skapar de nyskriven, glad och medryckande musik. Samspelet går smittande lätt, så att den som dansar gör det på lika lätta fötter".

12 mar
Nina Perez & Rickard Åström
19:00–19:50
Dansstuga för smågolvsteknik

Hur får vi plats att dansa i köket? Det har gjorts i århundraden. Hur fångar vi live-känslan via streaming? Här skapar vi nytt tillsammans. Värm upp inför stordanskvällen med olika sätt att dansa på liten yta. Polska, schottis, slängpolska och kanske en vals?

Hålls på Zoom via denna länk: https://us04web.zoom.us/j/4268191753...

Erik Mägi håller folkdanskurser med fokus på närvaro, samdans och normkreativitet.

20:00
Digital stordanskväll

Nina Perez är fiolspelerskan från Skåne som bosatt sig i Värmland, och är känd från trion MP3 med sitt dansanta spel. Efter många års längtan att göra sin egna skiva kom ”Vägen jag vandrat” 2018. Kvällen blir bland annat fylld av värmlandssväng och Ninas egna låtar. Med en varm ton och ett dynamiskt spel omfamnar hon sin publik med kärlek och spelglädje.

Rickard Åström är Pianospelmannen från Göteborg som vi hört många gånger förr på Allegården, som medlem i både Groupa och Gunnel J Mauritzson group. Spelar med Nina i hennes soloprojekt och framför polskor, låtar och egen musik.

Denna kväll blir alldeles speciell. Ni som vill får äran att dansa med på strömmen genom att koppla upp er via Zoom. På så vis skapar vi en underbar dansgemenskap på bästa möjliga vis. Länk kommer publiceras här. (Kom ihåg att stumma er mick när ni anslutit).

Lö 20 mar
Anna & Ale Möller
20:00
Strömmad konsert
Fiol och mandola i efterlängtat möte

Duon bjuder på favoriter ur låtrepertoaren, inte minst en drös spelade och ospelade Möller-låtar.

Anna Möller är folkmusiker, kompositör och fiolspelman. De senaste åren har hon etablerat sig som en självklar del av den nya generationens folkmusiker genom projekt som Kolonien, storbandet Världens Band samt det nystartade skivbolaget Supertraditional.

Ale Möller har länge varit en centralgestalt på den skandinaviska folk- och världsmusikscenen. Med folkmusiken som trampolin har han, med ett stort internationellt nätverk, gjort sig känd för nyskapande möten över kulturgränserna.

Jag och farsan brukar ju mest jamma hemma i köket”, säger Anna. ”Så det känns väldigt kul att nu få kliva upp på en scen tillsammans vi två!


Hålls på Facebook via denna länk: https://www.facebook.com/events/222184279620168

Konserten ges i samarbete med Stallet

26 mar
Pernilla Stendahl & Björn Regnér
20:00
Strömmad konsert

Pernilla Stendahl och Björn Regnér är båda födda och uppvuxna i Munkedals kommun och båda har haft nyckelharpa som första instrument vid studier på musikhögskola.
Låtarna som kommer att spelas under kvällen härstammar mestadels från Bohuslän med omnejd och de ska funka både att lyssna på och att dansa till.

20:00
Strömmad konsert

AXVY innehar ett brett spektrum av instrument och ljud som lägger en grund för en alldeles egen ljudbild där energin och innerligheten står i fokus. Bandmedlemmarna tillhör några av de mest ledande musikerna för sin generation och har trots sin unga ålder setts under lång tid på folkmusikscenen i grupper som Northern Resonance, Tailcoat, Lekarerätten, HRD, m. Den självbetitlade debutskivan släpptes 2019, inspelad i en stuga mitt i Hälsingland och starkt inspirerad av den närliggande naturens djupa skogar och sjöar. I kontrast till stugan i

skogen så spelades singlarna ’’Höstdans’’ och ’’Älven/Lämnar Stan’’ in mitt i centrala Stock- holm och släpptes 2020 med en bredare och djupare ljudbild.

Konserten på Allégården blir AXVYs första framträdande på 1,5 år. Ersättare för Jerker blir Anna Ekborg från Northern Resonance på hardingfela och viola d’amore.

Länk till konserten: https://www.facebook.com/events/1036322886894200/

23 apr
Karlsson & Rubinsztein
20:00
Strömmad konsert

Anna Karlsson och Anna Rubinsztein är duon med stark förkärlek för låtar från Värmland. De har följts åt sedan 2012 och spelat ihop i många olika format och konstellationer, men med sin kärlek till gränstraktens musik som ledstjärna. Efter många år med låtar efter sina förebilder har de under det gångna året grävt i arkiv och notböcker. Till Göteborg kommer de med en repertoar bestående av gamla favoritlåtar och nyfunna guldkorn.

Länk till konserten: https://www.facebook.com/events/717305238948307/

Anna Karlsson - Viola D’amore och moraharpa Anna Rubinsztein - Viola D’amore

7 maj
Maine Coon
20:00
Strömmad konsert

Med avstamp i norsk och svensk folkmusik blandar Maine Coon trio egenskrivet material med traditionellt låtspel såsom springar, gangare och slängpolska. Finurligt arrangerade partier kontrasteras av improvisation och lekfullhet. Skira klanger möter pulserande riff. Ett meditativt lugn möter äventyrliga sagor. Felor, träblås och gitarr i ett tätt sammansvetsat samspel.

Trion möttes på Högskolan för scen och musik i Göteborg 2013. Arbetandes som lärare, musiker och instrumentbyggare strävar trion ständigt efter att träffas för att komponera, arrangera och improvisera. Maine Coon trios debutplatta släpptes 18 juli 2020 i Göteborg i ett mindre konsertformat. Till hösten medverkar de på Folkklubb i Malmö samt på Norrköpings folkmusikfestival.

"Begåvat, som sagt, tre skickliga musiker som vet att arra egensinnigt och fräck" - skivrecension i spelmannen 2020

"Här får vi titelspåret från deras synnerligen gedigna debut som knappast är vare sig dagslända eller sommarkatt.." - Lira lyssna 2020

Länk till konserten: https://www.facebook.com/events/907734779975940/

Anna-Karin Andersson - hardangerfela, fiol, oktavfiol
Robin Johansson - sopransaxofon, basklarinett
Søren Vinther Røgen - gitarr, cittern