Hej alla folkmusikvänner!

December har anlänt och snart även slutet på detta märkliga år som 2020 har inneburit. Få saker har blivit som vi föreställt oss men vi i styrelsen är oerhört glada över de konserter och stunder som vi har fått dela med er, både på plats på Allégården och på internet. Vi har ett mycket spännande och intressant program framför oss till våren 2021, och vi hoppas att ni kommer att närvara även då! Det är ni, våra härliga medlemmar och publik, som gör att vi håller lågan brinnande.

Vårens första konsert kommer att gå av stapeln den 26/2,
håll ögonen öppna för mer information i början av januari!

Tills dess önskar vi er en fridfull juletid och ett gott slut på året!

Hjärtliga hälsningar från styrelsen:

Samuel Lundh, Petra Hessel, Magnus Wood Hansen, Birgitta Rydberg,
Kent Molin, Karin Sandström, Lars-Gunnar Franzén & Björn Johnsson


17:30–19:15
Spelmanslaget (kursstart). Mer information finns här: Kurser
19:00
Kaféet öppnar
20:00–22:00
Konsert: Lyset i forsen
Lyset i Forsens musik beskrivs som uppkäftig, intelligent och vacker, och började gro i Dalarnas låtspelstradition. Därifrån har den tagit nya nyanser som ger dynamik åt gamla synsätt och bjuder upp fantasin.
17:30–19:15
Spelmanslaget
19:00
Kaféet öppnar
20:00–22:00
Konsert: Emma Reid och Mia Marine

Emma Reid spelar gärna låtar från Dalarna. Mia Marine från Arvika med sina femsträngande fioler spelar gärna dansmusik med härlig känsla, men nu får ni sitta still!

9 okt
INSTÄLLT
17:30–19:15
Spelmanslaget
17:30–19:15
Spelmanslaget
19:00
Kaféet öppnar
20:00–22:00
Konsert: Jaerv
Med flera utlandsturnéer i bagaget och som en av huvudakterna på SVT:s årliga midsommarkonsert 2020 är JAERV redo att inta scenen på Allégården igen. Mycket sång, finstämd tramporgel och maffigt percussion utlovas.
Joel Hagen - Flöjt, whistles, sopransax, sång
Markus Gustavsson – Fiol, sång
Anders Bergsten – Nyckelharpa, bas, sång
Harald Nilsson – Gitarr, sång
Tobias Hedlund – Slagverk, tramporgel, sång
17:30–19:15
Spelmanslaget
19:00
Kaféet öppnar
20:00–22:00
Konsert: Duo Disparat
Bordunmusikern Anders Norudde är känd av många från gruppen Hedningarna men han har även gjort sig ett namn som en spännande låtkompositör. Han bildar, tillsammans med speldamen med rötter från Delsbo, Johanna Karlsson, en duo med egensinniga låtar som spelas på femsträngade fioler, omstämda fioler och moraharpa. Det blir en uppsjö av vackra klanger.
30 okt
Solokonserter med Zara Helje och Mats Berglund
17:30–19:15
Spelmanslaget
19:00
Kaféet öppnar
20:00–22:00
Konsert: Solokonserter med Zara Helje och Mats Berglund
Zara Helje med rötterna i Göteborg men numera spelledare i Malungs spelmanslag och naturaliserad dalkulla spelar låtar från västerdalarna. Mats Berglund från västra värmland spelar låtar just därifrån. Det blir svårt att sitta still när det vankas halling!

OBS! Kvällens konsert livestreamas här.
17:30–19:15
Spelmanslaget
19:00
Kaféet öppnar
20:00–22:00
Konsert: Northern Resonance [INSTÄLLT]

INSTÄLLT! Tyvärr är kvällens konsert med Northern Resonance inställd pga sjukdom i bandet.
/Styrelsen

"Det skimrar och gnistrar om de tre klangkropparna när de i samförstånd slingrar sig till en mäktig, överjordisk varelse. Lägg Northern Resonance på minnet! Något nytt har kommit för att stanna!" - Mikael Marin (Väsen)

I strävan efter det innersta uttrycket kombineras de unika egenskaperna av viola d’amoren, hardangerfelan och nyckelharpan. Northern Resonance är mötet där instrumentens potential och traditionernas gränser prövas för att bryta ny musikalisk mark.
Med resonanssträngarna som den gemensamma nämnaren skapas en ljudbild som fritt rör sig mellan subtila detaljer och storslagna klanger.
Northern Resonance är:
Jerker Hans-Ers: Hardingfela
Anna Ekborg: Viola d'amore
Petrus Dillner: Nyckelharpa

17:30–19:15
Spelmanslaget
19:00
Kaféet öppnar
20:00–22:00
Konsert: Ralsgård och Tullberg [INSTÄLLT]

INSTÄLLT!

Tråkigt nog får vi ställa in även nu på fredag. Styrelsen har beslutat att det är det bästa alternativet nu när sjukdomsfallen ökar igen.
Vi längtar efter er alla!

Genom sin debutskiva (2010) återetablerade Ralsgård & Tullberg traversflöjten i den svenska folkmusiken. Med sin andra skiva (2014) utvecklade de flöjtens position i musiken genom en rad samarbeten med några av Sveriges främsta folkmusiker. Dessa samarbeten ledde fram till bildandet av kvartetten där Ralsgård & Tullbergs traversflöjter sammanstrålar med nyckelharpa (Niklas Roswall) och cello (Alexandra Nilsson). Kvartetten gör det möjligt att realisera en större musikalisk vision där de två traversflöjternas variationsrika klanger möter den spänstiga virtuositeten hos strängmusikerna. Repertoaren består av traditionella och nyskrivna låtar. Uttrycken spänner över avskalade och intima vismelodier till flerstämmiga arrangemang där instrumentens möjligheter utnyttjas fullt ut.

OBS! Kvällens konsert livestreamas här.
20 nov
INSTÄLLT
17:30–19:15
Spelmanslaget
27 nov
Världsmusiklinjen på Högskolan för scen och musik i Göteborg
17:30–19:15
Spelmanslaget
19:00
Kaféet öppnar
20:00–22:00
Konsert: Världsmusiklinjen på Högskolan för scen och musik i Göteborg
På Världsmusiklinjen möts en färgstark grupp individer med brett musikaliskt uttryck från olika delar av världen. Studenterna har fått möjligheten att tänka utanför sin egen musikaliska box och hitta nya sätt att uttrycka sig på, vilket kommer att vara uppenbart i denna konsert. Vare sig du vill lyssna till musik för att beröras på djupet eller för att ryckas med av danslust i kroppen så kommer denna upplevelse vara för dig!

OBS! Kvällens konsert livestreamas här.